Filmen Birkebeinerne er synstolket

Filmplakat Birkebeinerne.

Vi fortsetter vårt arbeid med å synstolke «de historisk mest kjente» norske filmene. Nå er en av de store norske filmene i 2016 klar: Birkebeinerne.

Snart kommer også de tre Oscar-nominerte filmene Elling, Veiviseren og Søndagsengler med synstolking.

Kongedømme reddes av en uekte sønn

Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. På den ene siden står Birkebeinerne, fattige folk som har fått navnet sitt fordi de surrer bjørkenever rundt beina for å holde varmen. Erkefienden er Baglerne, støttet av danskene og den rike pavekirken. Med våpen i hånd regjerer de Østlandet.

Når Birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør på mystisk vis, tror alle at blodlinjene i kongsætten er brutt, og at ingen arving finnes. Det viser seg derimot at kongen har fått en uekte sønn med frillen – Inga fra Varteig. Barnet, kalt Håkon etter sin far, voktes i dyp hemmelighet midt i baglernes område. For å redde ham fra den sikre død må Birkebeinerne frakte gutten til Nidaros.

De to Birkebeinerne som blir betrodd kongesønnens liv, er Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som er Birkebeinernes beste skiløpere. Dermed starter en livsfarlig, iskald og dramatisk flukt på ski over fjellet. En flukt som vil forandre Norges historie for alltid.

Slik ser du filmen med synstolking

Filmen gikk altså på kino i 2016. Du må derfor enten kjøpe filmen på DVD, eller se den på en strømmetjeneste for å få tilgang til selve filmen. Den synstolkede versjonen av filmen er lagt ut i appen MovieReading. Det betyr altså at du må spille av selve filmen enten på en DVD eller en strømmetjeneste, og at du må gjøre dette i kombinasjon med å bruke appen MovieReading for å se filmen med synstolking.


Comments are closed.