Første samiskspråklige film er synstolket: Veiviseren

FIlmplakat Veiviseren

En av Norges største internasjonale filmsuksesser gjennom tidene er nå synstolket: Veiviseren.

I 2013 synstolket vi spillefilmen Kon-Tiki, og i 2017 Den 12. mann (en ny versjon av filmen Ni liv). Derfor har vi valgt å prioritere de tre gjenstående Oscar-nominerte filmene Elling, Søndagsengler og Veiviseren.

En tusen år gammel legende

Veiviseren var den første samiskspråklige spillefilmen som ble produsert. Det å lage en film på samisk ble først sett på som urealistisk, men regissør Nils Gaup motbeviste alle innvendinger. Filmen ble en av de største internasjonale suksesser norsk film har hatt. Filmen tar for seg den tusen år gamle legenden om ungguten Aigins kamp for å redde seg selv og sitt folk fra de hensynsløse tsjudene.

Slik ser du filmen med synstolking

Filmen gikk på kino i 1987. Du må derfor enten kjøpe filmen på DVD, eller se den på en strømmetjeneste for å få tilgang til selve filmen. Den synstolkede versjonen av filmen er lagt ut i appen MovieReading. Det betyr altså at du må spille av selve filmen enten på en DVD eller en strømmetjeneste, og at du må gjøre dette i kombinasjon med å bruke appen MovieReading for å se filmen med synstolking.


Comments are closed.